Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Oudste boerderij wordt rijksmonument

De oudste bekende en nog in gebruik zijnde boerderij van West-Europa ‘De Armenhoef’ in Best is aangemerkt als rijksmonument. Uit jaarringenonderzoek is gebleken dat het houtskelet van de boerderij stamt uit ongeveer 1263. Hoewel er in principe geen rijksmonumenten van voor 1940 meer worden aangewezen, is voor de boerderij een uitzondering gemaakt vanwege de zeldzame cultuurhistorische waarde.

Oudste van West-Europa

In 2009 gaf de gemeente Best opdracht de boerderij te onderzoeken. Dit leidde tot de datering van 1263. Voor zover bekend is de boerderij daarmee de oudste boerderij in Nederland en zelfs West-Europa die bovengronds bewaard is gebleven. De datering van het houtskelet is te danken aan een jaarringenonderzoek. Een zeldzaam kenmerk van de stal is het schuuroverstek boven de noordgevel. Tegen de zuidkant van de stal is later een woonhuis gebouwd. Dit dateert waarschijnlijk uit 1680.

Dringend restauratie nodig

Omdat het gebouw in slechte staat is, moet er dringend gerestaureerd worden. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Best en de Rijksdienst gaan hieraan financieel bijdragen. Of de financiering daarmee rond is, is de vraag. Daarom zal de gemeente Best nog andere partijen benaderen om bij te dragen aan de restauratie.

De Armenhoef

‘De Armenhoef’ ofwel de ‘Hoeve Amelrijk-Booth’ wordt al in teksten uit de 14e eeuw genoemd. De Armenhoef was veruit de grootste boerderij in Best. De naam laat al zien dat met de opbrengsten van de boerderij arme mensen werden geholpen. De boerderij is nog steeds in gebruik.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.