Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Proefproject van UGent met groene gevel is een succes

Het proefproject van de Gentse universiteit met het installeren van een groene gevel behaalt uitstekende resultaten. Door de gevel van een huis te voorzien van planten en mos, kan deze douchewater zuiveren en ook werkt het als isolatie. Enkele zaken moeten nog verder uitgewerkt en verbeterd worden, maar wereldwijd is er veel interesse naar meer groen in de stedelijke omgeving.

Zuiver en herbruikbaar water

Als proefproject werd vorig jaar een groene gevel in de Gentse Bevrijdingslaan geïnstalleerd. De hele gevel werd bekleed met planten en mos die fijnstof uit de lucht halen en het douchewater zuiveren. Het water dat door de groene gevel loopt, kan vervolgens hergebruikt worden. Nu blijkt dat het experiment geslaagd is. De resultaten laten zien dat er dankzij de groene muur effectief water is bespaard. Er zijn zelfs meer positieve gevolgen van het bekleden van de gevel met planten en mos. De beplanting dient namelijk als een natuurlijke vorm van isolatie. In de winter houdt de begroeiing de kou buiten en in de zomer beschermt de groene gevel tegen warmte in huis. Door een groene gevel te combineren met energie vergelijken kunnen huishoudens dus veel besparen op de energierekening.

Veel interesse

Het project wordt uitgevoerd door de Gentse universiteit in samenwerking met het bedrijf Muurtuin. De resultaten zien er veelbelovend uit, maar wel brengen de wetenschappers een paar verbeterpunten onder de aandacht. De muurgevel begint namelijk te lekken op het moment dat er veel water doorloopt. Ook is het niet de bedoeling dat het afvalwater zomaar op de grond terechtkomt. Deze punten kunnen echter aangepakt worden zodat er een oplossing voor komt. Omwonenden van het project tonen al interesse in een groene gevel. De gevel springt namelijk echt in het oog en vormt esthetisch gezien zeker een toevoeging aan het straatbeeld. Ook tientallen bedrijven hebben al hun belangstelling getoond in de groene gevels. Wereldwijd zijn steden bezig met de integratie van groen en water in de stad.

Voordelen van een groene gevel

De groene gevel draagt ook bij aan de biodiversiteit. De diverse planten in de gevelbekleding trekken vlinders, insecten en vogels aan. Niet alleen dient de groene wand als voedsel, maar ook biedt dit schuil- en broedgelegenheid. Vogels kunnen hier een nestje bouwen maar het is bijvoorbeeld ook een optie om zelf een vogelhuisje op te hangen in de groene gevel. In de stad is luchtverontreiniging een aanhoudend probleem. Een groene gevel draagt bij aan zuivering van de lucht. Op een natuurlijke manier zuivert de gevel de lucht van onder andere fijnstof, stikstofdioxiden en andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.