Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Robotisering bouwwereld verdriedubbeld in 2030

De markt voor bouwrobots zal in 2030 naar verwachting gegroeid zijn met 227%. De groei is vooral te danken aan de woningnood en de industrialisatie van de woningbouw. Daarmee is Nederland bezig met een inhaalslag ten opzichte van de koplopers in Europa. Dat zegt ABN AMRO in het rapport ‘Bouwrobots winnen terrein; markt verdriedubbelt in 2030’.

ABN AMRO onderscheidt zeven categorieën robots: inspectierobots en -drones, slooprobots, constructierobots, op de bouwplaats of in de prefab-fabriek, 3D-betonprinters, exoskeletten en autonoom bouwmaterieel. De bank verwacht dat het totale aantal robots in de bouw jaarlijks met 14,1 procent zal groeien.

Aanjager van groei

De robotisering zou kunnen fungeren als aanjager van groei in de bouw, maar dan moet volgens ABN AMRO wel een aantal structurele belemmeringen worden opgelost. “De bouwsector wordt gekenmerkt door een behouden cultuur, een gebrek aan transparantie en het ontbreken van eenduidige data en software. Ook is een intensievere samenwerking tussen onderwijs, kennisinstellingen en bouwbedrijven nodig voor de kennisontwikkeling over robots”, vertelt Leontien de Waal, Sector Banker Bouw van ABN AMRO.

“We zien wel dat de sector in beweging komt. In combinatie met industrialisatie kunnen bouwrobots bijdragen aan de oplossing van een aantal grote vraagstukken, zoals de energietransitie en de ambitie uit het Woonakkoord om tot 2030 één miljoen woningen te bouwen. Dat betekent dat de woningbouwproductie over zes jaar 25 procent hoger moet liggen dan in 2020 en anderhalf miljoen woningen en andere gebouwen vóór 2030 moeten worden verduurzaamd. Dat vereist een forse verhoging van de arbeidsproductiviteit en hieraan kan robotisering een cruciale bijdrage leveren.”

Meerderheid wil investeren in robotisering

Hoewel de markt voor bouwrobots sterk groeit, is Nederland bezig met een flinke inhaalslag. Zo loopt de adoptiegraad volgens ABN AMRO in Nederland zo’n zeven jaar achter op koplopers als Duitsland en Zwitserland. Het verschil komt voort uit de kleinere schaalgrootte van Nederland, de behoudendheid van bouwondernemers en gebrek aan durfkapitaal.

Uit recent onderzoek blijkt echter dat ruim 8 op de 10 bouwbedrijven in de komende tien jaar van plan zijn een bouwrobot aan te schaffen. De bank verwacht vooral dat de adoptie van drones waarschijnlijk snel zal toenemen, terwijl de markt voor slooprobots al behoorlijk volwassen is. Daarentegen zijn er nog weinig constructierobots op de bouwplaats te bekennen. In Nederland wordt wel geëxperimenteerd met prototypes en met de juiste investeerders en voortgang op het gebied van kunstmatige intelligentie biedt deze markt groeikansen. Ook de markt voor software, sensoren, camera’s, data-analyse en AI groeit snel en houdt met een jaarlijks groeipercentage van 14,3 procent gelijke tred met de robotmarkt, aldus ABN AMRO.

Lees het hele rapport hier.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.