Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Kanaalafdichting

De kanalen van een kanaalplaatvloer worden aan de spouwzijde dichtgezet met isolatiemateriaal. In de woningbouw gebeurt dat veelal op de bouwplaats. Jammer alleen dat niet iedereen het nut ervan inziet. De resterende kanalen van deze woning worden wellicht alsnog gedicht, maar de manier waarop de andere kanalen zijn dichtgezet getuigt niet van een zorgvuldig werkwijze.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

30 reacties op “Kanaalafdichting

 • Chino

  Hoe zit het met waterschade na het springen van leiding vanaf de zolderverdieping tot aan de begane grond? Wat gebeurt er dan met deze kanaalplaten? En welk oplossing is hiervoor geschikt indien vocht/water in deze kanalen terechtkomen.

 • RICHARD

  Theo,

  de oplossing van de spouw (niet kopgevel) vol te spuiten is volgens een iso.bedrijf geen oplossing.Een oplossing zou kunnen zijn de kanalen in te boren en te purren maar dat is vanaf onder een monniken klus en bovenaf heb ik te maken met de vvw.
  En tijdens bouw ingrijpen,had ik toen maar de info die ik nu heb.

  gr richard

  ps heb wel goede foto’s vd kanaalplaten

 • TheoR

  Beste Richard: er worden hier diverse goed gemeende en serieuze oplossingen aangedragen, nu ben jij aan zet. Probeer ze uit, doe er iets mee of schik je anders in je lot. Je bent kennelijk goed op de hoogte hoe je woning bouwkundig in elkaar steekt, kon je tijdens het bouwproces niet ingrijpen?

 • RICHARD

  De wd heeft geholpen maar wie heeft een oplossing

 • rb

  @Richard

  Heeft u naast de problemen aan uw woning ook last van een vastzittende caps lock knop? Wellicht dat een druppeltje WD40 helpt. 😉

 • RICHARD

  DICK,

  WAARUIT MOET DAT BLIJKEN OF HET MOGELIJK IS WAT VOOR ONDERZOEK,DE KANAALPLATEN LOPEN OOK VOL ALS JE KORRELS NEEMT.

  JIJ HEBT DUS ERVARING MET DEZE PROBLEMATIEK.

  GRT RICHARD

 • Spike Erschot

  Als dit inderdaad de oorzaak is, is het naar mijn mening ondeugdelijk uitgevoerd.

  Aannemer aanschrijven dit op te lossen.
  (mits deze niet inmiddels falliet is door zijn werk en crisis)

 • Richard,
  Ik heb dit al diverse keren bij woningen moeten constateren en ook een oplosssing geboden.
  “De spouw van woningscheidende wand vol laten spuiten met isolatiekorrels heeft goede resultaten opgeleverd.”
  Dit is helaas niet altijd mogelijk en zal eerst onderzocht moeten worden.
  Dirk Holm

 • RICHARD

  SPIKE,
  HET PROJECT IS VAN 2012,AAN DE WONINGSCHEIDENDE KANT IS HET HET ERGST, KOPGEVEL DAAR HEEFT DE AANNEMMER DPC FOLIE LANGS DE GATEN GEMONTEERD EN DAARVOOR EEN PLAATJE HARDE ISOLATIEMAAR DEZE STAAT SCHUIN DUS NIET VOOR DE GATEN EN EIGENLIJK OPEN.DIT HEB IK ACHTERAF OP FOTO’S GEZIEN.DE AANNEMER HEEFT WEL BIJ HET PLAATSEN VAN DE UITBOUW BUREN DE GATEN DICHTGESTOPT VD VLOER EN DAK MAAR EEN ZIJDE EN DAN PRAAT JE OVER 2MTR VAN DE 12.
  IK BEN OP ZOEK NAAR EEN OPLOSSING,EN DIT IS VOOR ALLE VLOEREN HET GEVAL .

  WIE HEEFT DE OPLOSSING?

 • Spike Erschot

  En dit doet zich ook voor aan de woningscheidende zijde? of enkel aan de spouwmuur zijde (kopgevel).

  Kan natuurlijk mede ook een gebrek aan isolatie zijn bij de spouwmuurisolatie-dakisolatie aansluiting.

  Met name aan de spouwmuurzijde zal de gevelisolatie voor de open kanalen langslopen. En dus qua thermische isolatie wel bijdragen. Voor luchtdichtheid echter niet.

  Van welk bouwjaar is e.e.a?

 • RICHARD

  CLAUS EN SPIKE BEDANKT VOOR JE REACTIE,

  HET GAAT OM EEN HOEKWONING EN DE VVW IS NIET OP ISOLATIE GEPLAATST MAAR OP KRIMPNET OP DE KANAALPLAAT WE HEBBEN AANZIENLIJK VERLIES WAT ZICHTBAAR IS OP HET DAK WAAR DE SPOUWMUU ALTIJD SCHOON IS VAN IJS/SNEEUW EN BIJ WIND IS HET HELEMAAL DWEILEN MET DE KRAAN OPEN.

  DE DOPPEN IS GEEN OPTIE MAAR WAT IS WEL TECHNISCH MOGELIJK?
  GRAAG EEN REACTIE

 • Claus den Dunnen

  Als de aannemer er nog bij kan, kan hij bij Celdex Airseal Vulblokken op maat bestellen. Aan de hand van het type kanaalplaatvloer wordt deze 100% luchtdicht afgedicht.

  http://www.celdex.nl/producten/celband-geprofileerd/airseal-vulblokken/

 • Spike Erschot

  TUSSENWONING OF VRIJSTAAND OF HOEKWONING?

  ALS DE VLOERVERWARMING GOED IS AANGEBRACHT DUS OP ISOLATIE IS GELEGD EN ER IS RANDSTROOKISOLATIE TOEGEPAST MOET HET WEL ENIGZINS MEEVALLEN MET HET WARMTEVERLIES DOOR OPEN KANALEN.

 • RICHARD

  GOEDENDAG,
  NU HEEFT DE AANNEMER HELEMAAL NIETS DICHTGEZET MET ALS GEVOLG DAT IK VEEL WARMTE VERLIES(VLOERVERWARMING)EN DIT GELDT VOOR ALLE 3 DE VERDIEINGSVLOEREN.
  WEET IEMAND EEN MANIER OM HET ALSNOG TE DOEN.

  MVG R

 • Als bouwkundige en Thermograaf probeer ik het nut van kanaalplaatisolatie aan de kopzijden al vele jaren te promoten.
  Het is AANTOONBAAR dat dit leidt tot energie verlies.

 • Peter Musters

  Op de website van VBI is informatie te vinden over luchtdicht bouwen met kanaalplaatvloeren, zie hiervoor http://www.vbi.nl/nieuws/luchtdicht-bouwen-biedt-duurzaam-comfort .
  Ook in offertes biedt VBI vulblokken aan om de kanalen luchtdicht af te sluiten op eenvoudige wijze.

  Peter Musters
  Adviseur Bouwconcepten VBI
  06-22794625

 • Rogier de Groot

  Waarom de kanalen niet in de betonfabriek (mechanisch) dichtzetten. De totale kosten zullen dan minder zijn, omdat het handmatig dichtzetten veel tijd (en daardoor) geld kost. Daarnaast is de kwaliteit beter in de hand te houden, minder kans op fouten.

 • Dat is afhankelijk van de grootte en hoeveelheid, maar is zeker concurrerend. Tenslotte zit de grootste winst in de snelheid en kwaliteit van de applicatie. Een Airseal Vulblok is op maat zeer snel en heel eenvoudig in het kanaal te plaatsen. Daarnaast waarborgt de juiste pasvorm een 100% goede luchtdichting. Een andere belangrijke factor is dat de Airseal Vulblokken volledig weersonafhankelijk kunnen worden toegepast. Kou, regen en wind: een Airseal Vulblok kan gewoon worden toegepast.

 • Arjan

  Richtprijs van die Airseals?

  Een plastic deksel is grofweg 70 cent per stuk + een paar bussen elastisch blijvende pur.

 • Dennis A

  Dat product dat is er al”
  http://www.celdex.nl/Airseal.htm

 • Celdex Airseal Vulblokken zijn speciaal ontwikkeld als luchtdichting van kanaalplaatvloeren. De Vulblokken worden voor de verschillende type vloeren in de vorm van het kanaal op maat geleverd en kunnen snel en eenvoudig worden aangebracht. Celdex Airseal Vulblokken zijn 650 Pa luchtdicht getest en behalen Klasse 4 binnen de luchtdichtheidsklasse van gevelelementen (SHR rapport 12.0107-1). Bekijk hier het product: http://www.celdex.nl/Airseal.htm

 • Michiel

  Er zijn al exact passende deksels van schuim in de handel. Deze passen precies in de kanalen. Echter wel prijzig.
  Eenzelfde oplossing is te behalen door de standaard deksels in de kanalen te plaatsen en dan af te purren met een flexibele pur. Geeft een goede luchtdichting en kan op de vrachtwagen worden gedaan terwijl de voorgaande plaat wordt gelegd.

 • Alex

  Volgens mij heeft Bob de B daar een gat in de markt gevonden. Hij moet ze snel zelf gaan ontwikkelen en verkopen voordat iemand hem voor is.

 • Bob de B.

  Het zou handig zijn als de leverancier van de vloeren schuimen balletjes (met gesloten cellen) zou meeleveren. Dat werkt een stuk sneller dan gehannes met pur of wol.

 • Gregor

  Als je de kanalen dicht gaat zetten dan kun je i.p.v. minerale wol beter een PU schuim toepassen. Of als je toch minerale wol wil gebruiken deze zien als rugvulling en hierop afschuimen. Dit laatste is wel erg arbeidsintensief. Het enkel toepassen van wol heeft met betrekking tot luchtdichting een verwaarloosbaar effect. De woning staat daarbij via de kanalen nog steeds in open verbinding met de buitenspouw en woningscheidende spouw ter plaatse van trapgaten, ontwateringsgaten achter knieschotten en in schachten waar vloerdoorvoeren aanwezig zijn.

 • Arjan

  Bedankt voor de info. Leerzaam. Uit de link is op te maken dat het vooral luchtdichtheid betreft condens en geluid. In dat geval volstaan de plastic deksels af fabriek ook niet want die zijn nooit helemaal luchtdicht.

  Als we naar de nabije toekomst kijken en het luchtdicht bouwen principe dan is hierin nog een slag te slaan. Je hebt nu lekkage via een centraaldoos naar de spouw toe.

 • Mekke

  Hallo Arjan,

  Het dichtzetten heeft meerdere redenen. Als de gevelisolatie niet goed is aangebracht kan de kou via de kanalen ver de woning in komen. Daarnaast geeft het geluidslekken. Ook tpv van de woningscheidende wand moeten de kanalen dichtgezet worden omdat geluid tussen de woningen via een ankerloze spouwmuur ver naar het naastgelegen pand kan komen. met alle hinder van dien.

  Er zal bij VBI en andere leveranciers wel voldoende info te vinden zijn mbt technische richtlijnen en uitvoering.

 • Arjan

  Als je het doet moet je het goed doen.

  Wat is echter de bouwfysische of bouwkundige reden om de kanelen dicht te zetten zonder dat de kopse kant dichtgestort wordt? Kan iemand mij hierover wat meer info geven?

 • j

  Nog geen bouwfout maar zeker een aandachtspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.