Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Hergebruik betongranulaat bij transformatie


Bij project De Eenhoorn in Amsterdam hebben aannemer Lokhorst en Mebin de eerste verkennende stappen gezet richting duurzaam bouwen. Mebin past betongranulaat, afkomstig uit sloopwerkzaamheden ter plaatsen, toe in (nieuw) beton. Het gaat om circa 14.000 m3 betonmortel

In het projectontwerp, vooralsnog ‘Kavel B’ gedoopt, zijn verschillende aspecten van duurzaamheid te benoemden zoals een maximale inzet van alternatieve grondstoffen. Deze inzet komt bij Kavel B tot uitdrukking in hergebruik van vrijgekomen betongranulaat afkomstig van gebouwen die op het terrein worden gesloopt.

Eerste project
Voor Lokhorst is dit het eerste project met een dergelijk duurzaamheidaspect. Het bedrijf vroeg daarom vorig jaar al aan Mebin om mee te denken over hoe het betongranulaat toegepast kon worden.

Uit de gebouwen die worden gesloopt, komt 5.000 ton materiaal vrij. Hiervan kan 2.500 ton worden hergebruikt als betongranulaat. Dit materiaal komt uiteindelijk terecht bij Mebin.

Per bouwonderdeel stelde Mebin een lijst op van de hoeveelheden betonmortel en de bijbehorende betonsamenstellingen. Hiermee kon ze de maximale inzet van het vrijgekomen betongranulaat bepalen.

Expertise
Mebin heeft een grote expertise in huis op het gebied van duurzaam bouwen en beschikt over een Carbon Calculator. Hiermee kon ze voor iedere betonsamenstelling ( inclusief transportbeweging) de vrijgekomen CO2 berekenen. Op basis van deze berekeningen zijn optimale keuzes gemaakt in de wijze van granulaat breken, de toe te passen betonmengsels en de transportbewegingen van en naar de verschillende locaties.

Dit project toont aan dat ketenintegratie mogelijk is wanneer in een vroeg stadium samenwerking wordt aangegaan tussen de betrokken bedrijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.