Ga naar hoofdinhoud
Van onze partners

Woontoren Lighthouse Eindhoven ventileert met Harbour Windows

Woontoren Lighthouse wordt met 109 meter de hoogste toren van Eindhoven. Thermo Konstrukties ontwikkelde speciale Harbour Windows om natuurlijke ventilatie mogelijk te maken. In de geveltechniek is veel aandacht besteed aan water- en winddichtheid, maar ook aan de bouwsnelheid.

Met een hoogte van 109 meter moeten de gevels van woontoren Lighthouse in Eindhoven (voorheen bekend als toren Niko) voldoen aan hoge eisen van wind- en waterdichtheid. Gevelbouwer Thermo Konstrukties en Reynaers Aluminium namen daarbij geen enkel risico. De gevelelementen zijn vooraf uitgebreid getest en er is uit voorzorg een extra sluitnok aangebracht op de draaikiepramen. “Die waren kritisch door hun grote vleugelhoogte”, zegt directeur Albert Derks van Thermo Konstrukties. De testen op wind- en waterdichtheid zijn uitgevoerd in het geaccrediteerde testcentrum op de Reynaers Campus in Duffel (B). Ze zijn gedaan op het meest gevoelige gevelelement: een element met een dubbel raam en daaronder nog een vlak met vast glas.

Dat het met de dichting wel goed zit, bleek inmiddels uit twee blowerdoortests. Derks: “De eerste test was aangekondigd. We konden toen alle gevelelementen vooraf nog nastellen, wat we normaal gesproken pas doen bij oplevering. De tweede test was niet aangekondigd. Het nastellen hadden we toen dus nog niet gedaan. Desondanks was het resultaat beide keren uitstekend.”

Buitenruimtes

De appartementen van Lighthouse hebben buitenruimtes in de vorm van loggia’s, die ook aan de buitenzijde zijn voorzien van een afsluitbare gevel. Voor de binnengevel is het raam- en deursysteem MasterLine 8 toegepast; voor de niet geïsoleerde buitengevel een raam- en deursysteem ConceptSystem 59.

Een bijzonder onderdeel van de gevel zijn de Harbour Windows, waarmee de natuurlijke ventilatie van de appartementen wordt geregeld. Deze zijn toegepast op drie van de vier gevels, omdat die geluidbelast zijn. Harbour windows vormen in feite een dubbele schil, met te openen delen in zowel de binnengevel als de buitengevel. “Een harbour window wordt vaker toegepast, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Wij hebben dit harbour window speciaal voor Lighthouse ontwikkeld en gaan het ook in een volgende toren toepassen”, zegt Derks.

Drie draaikiepramen

De oplossing die Thermo Konstrukties toepast, bestaat uit drie draaikiepramen: één boven in de ongeïsoleerde buitenschil en twee boven elkaar in de geïsoleerde binnenschil. Door het draaikiepraam in de buitenschil én het onderste raam in de binnenschil op kiepstand te zetten, komt er frisse lucht binnen. Speciaal om het buitenraam te kunnen openen, is in de binnengevel een extra draaikiepraam aangebracht.

De frisse lucht stroomt dus naar binnen via de bovenzijde van de buitenschil en het onderste raam van de binnenschil. Met die S-bocht wordt het buitengeluid afgeschermd. De ruimte tussen de binnen- en buitenschil is voorzien van een geperforeerde aluminium beplating met steenwol erachter, die zorgt voor geluiddemping.

Prefabricage

Thermo Konstrukties heeft de gevelelementen zoveel mogelijk geprefabriceerd. De kozijnen werden al in de fabriek voorzien van glas en zelfs in stelkozijnen geplaatst. De stelkozijnen zijn als gebruikelijk met bouten aan het casco gemonteerd, afgedicht met cellenband en daarna afgetapet. Het grote verschil is echter dat die montage nu niet vooraf gedaan wordt, maar met kozijn en glas en al. “Daardoor hoeven we maar één keer met de kraan omhoog, terwijl je anders drie keer moet: eerst met de stelkozijnen, dan met de kozijnen en dan met het glas.” Daarmee blijft maximale kraantijd beschikbaar voor de andere bouwwerkzaamheden en kan hoofdaannemer Stam + De Koning Bouw aanzienlijk sneller bouwen.

“In de totale montagetijd maakt het voor ons niet uit. Het werk dat je anders op de bouw doet, doen we nu in de werkplaats, zoals het haaks stellen van de stelkozijnen”, zegt Derks. Om deze montage mogelijk te maken ontwierp Thermo Konstrukties een speciaal hijsframe dat aangrijpt onder de glassteun. Dat voorkomt dat de gevelelementen vervormen en beschadigen. Thermo Konstrukties voert de gehele gevelbouw uit met systemen van Reynaers Aluminium. Derks: “We werken alleen maar met Reynaers Aluminium. Daar kunnen we altijd alles prima mee oplossen.”

Projectgegevens

Locatie: Strijp-S, Eindhoven
Ontwerp: De Zwarte Hond
Uitvoering: Stam + De Koning Bouw
Gevelbouw: Thermo Konstrukties
Toegepaste gevelsystemen: MasterLine 8, ConceptSystem 59, ConceptSystem 77 fireproof, ConceptWall 50, MasterPatio

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.