Ga naar hoofdinhoud
Column

Bouwtechniek op z’n best

Je leest het goed. Bouwwereld heeft een nieuwe tagline: ‘Bouwtechniek op z’n best’. Deze vervangt de vorige, die vanaf 2019 dienstdeed: ‘De wereld achter architectuur en bouwtechniek’. Een kleine ingreep die niet betekent dat we ineens álles anders gaan doen.

Wat wel opvalt: het woord ‘architectuur’ is geschrapt. Betekent dit dat we in Bouwwereld geen mooie projecten meer bespreken en geen architecten meer aan het woord laten? Zeker niet. Wat de wijziging wél betekent, is dat onze focus nog meer komt te liggen op de bouwtechniek. Wij denken en merken namelijk dat deze focus Bouwwereld in het Nederlandse medialandschap uniek maakt en voor jullie, onze lezers, relevant maakt. Daarbij: ontwerpkeuzes van architecten hebben impact op bouwtechnische keuzes. En aan de realisering van prachtige gebouwen liggen vaak bouwtechnische uitdagingen ten grondslag.

De bouwtechniek raken

Tegelijkertijd gaan we elk nummer meer verdiepende artikelen publiceren die de bouwtechniek raken. In dit nummer vind je bijvoorbeeld een artikel over hoe je houten gevels brandveilig kunt maken, en welke parameters impact hebben op brandgedrag van hout. Je kunt bovendien lezen over een innovatief demontabel dakbedekkingssysteem op basis van inductiebevestiging, en hoe BAM Bouw en Techniek de circulaire milieustraat Upcycle Mall in Rotterdam realiseerde.

Deze focus op bouwtechniek trekken we door naar de website. Daar is nu een verontrustend artikel te lezen over funderingspalen die in de regio Hogeveen ‘verspoelen’, met extreme schades tot gevolg. Akoestische doormetingen laten niks geks zien, maar ga je graven, dan blijken er grote happen uit de palen verdwenen te zijn. Ten slotte blazen we de online rubriek ‘Bouwfouten’ nieuw leven in en starten we een spin-off, namelijk de rubriek ‘Akoestische bouwfouten’ van de hand van Wim Beentjes. Deze welbespraakte bouwakoesticus is bij meer dan vierhonderd arbitragezaken betrokken geweest als onafhankelijk deskundige. In dit nummer bijten we het spits af met een uitgebreid interview én publiceren de allereerste akoestische bouwfout.

Wouter de Vries / hoofdredacteur

w.devries@eisma.nl

Lees het magazine nu online.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.